BCSDN Monitoring Matrica Regionalni izvještaj za 2020: Sužavanje građanskog prostora na Zapadnom Balkanu u vrijeme pandemije

Balkanska mreža za razvoj civilnog društva (BCSDN) sa zadovoljstvom najavljuje objavljivanje  Regionalnog izvještaja Monitoring Matrice o podsticajnom okruženju za razvoj civilnog društva za 2020. godinu, koji analizira razvoj civilnog društva u zemljama zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija).

Obilježena pandemijom COVID-19, 2020. godina bila je krajnje izazovna za zemlje zapadnog Balkana. Neki od trendova zajedničkih zemalja koji su pokriveni u MM Regionalnom izvještaju su napadi na osnovne ljudske slobode, pristup finansiranju i nedostatak finansijske podrške, ograničeni dijalog sa vlastima i nedostatak transparentnosti u zastupljenosti OCD u međusektorskim tijelima. Izvještaj se takođe bavi problematičnim zakonodavstvom protiv pranja novca u nekim zemljama, fiskalnim i poreskim tretmanom OCD, nestimulisanjem politika zapošljavanja i volontiranja, itd. Uprkos izazovima, izvještaj naglašava da su OCD imale vitalnu ulogu u pružanju socijalnih usluga različitim korisnicima i zaštitu ranjivih grupa širom regiona.

Ključni nalazi i preporuke izvještaja biće takođe predstavljeni na javnom događaju 12. jula 2021. godine (ponedeljak) u 11 sati. Da biste bili dio ovog događaja, molimo vas da se ovdje registrujete.

Monitoring Matrica bavi se 3 ključne oblasti: Osnovne slobode, finansijska održivost OCD i Odnosi OCD i vlade. Cilj je omogućiti uključivanje civilnog društva u kreiranje politika i efikasno učešće u postojećim strukturama za dijalog, kao način za transparentnije i kvalitetnije reformske politike i procese, što dovodi do stvaranja podsticajnog okruženja.

Ovaj izvještaj dio je aktivnosti Zaštita građanskog prostora – Projekta Regionalnog centra za razvoj civilnog društva, koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (Sida), a sprovodi Balkanska mreža za razvoj civilnog društva (BCSDN) u saradnji sa organizacijama članicama iz zapadnog Balkana.

Pročitajte više i preuzmite izveštaj ovdje.

© 2021. CRNVO – Centar za Razvoj Nevladinih Organizacija. Sva prava zadržana